Kasvattaja

Kennel Twi'leg sijaitsee Oulussa ja kasvattajana toimii pitkään koiraharrastuksen parissa touhunnut Annukka Tyni. Mittelspitz kasvatukseni on pienimuotoista ja pentueita syntyy harvakseltaan. Haluan pitää oman koiramäärä pienenä, joten kasvatustoiminnan jatkumisen mahdollistaa luotettavat ja yhteistyökykyiset sijoituskodit.

Taustaa

Kipinä koirien kanssa harrastamiseen on syntynyt lapsuudenkodissa ja voisinkin luokitella itseni toisen sukupolven koiraharrastajaksi. Ensimmäisiin toko-kokeisiin osallistuin isäni omistamalla pitkäkarvaisella saksanpaimenkoirauroksella alakouluikäisenä - siitähän se sitten lähti.

 

Isä kävi pk-kokeissa kisaamassa ja myöhemmin hän toimi tuomarin tehtävissä. Minä halusin kulkea koe- ja näyttelyreissuilla mukana, koska homma tuntui mukavalta. Ensimmäinen oma harrastuskoira tuli, kun opiskelujen ja perheen perustamisen jälkeen koiran hankinta oli mahdollista. Rotuvalinta oli itsestään selvyys: saksanpaimenkoira.

 

Olenkin saanut omistaa useamman hienon sakemannin vuosien varrella. Harrastuksena on ollut lähinnä pk-jälki. Näyttelyissä olen myös koirieni kanssa käynyt, sillä pidän tärkeänä hakea rakennearvostelut koirille, vaikka rotu varsinaisesti ei olisikaan perinteinen näyttelykoirarotu. 

Viimeisin saksanpaimenkoira menehtyi toukokuussa 2022. Sen jälkeen talossa on koiran paikkaa pitänyt ihastuttava Mittelspitz parivaljakko, joista toivotaan tulevaan mittelikasvatukseen kantanarttuja.

 

Ajatuksia kasvattamisesta

Kasvattajana haluan vaalia rotua mahdollisimman alkuperäisenä. Haluan edistää rodun terveyttä sekä tutkituttamalla omat koirani, mutta kannustamalla pentujen perheitä tutkituttamaan koiransa.  Jalostuskoiria valitessani kiinnitän huomiota koirien luonteisiin ja terveyteen. Kaikki jalostukseen käyttämäni koirat ovat laajasti terveystutkittuja ja luonneominaisuuksiltaan sopivia jatkamaan sukua.  Mitteleiden terveystilanne yleisellä tasolla on hyvä ja sellaisena sen toivotaan säilyvänkin. Rodussa on otettu PEVISA-ohjelma käyttöön 1.7.2023 alkaen ja tavoitteena on lähteä parantamaan rodun lonkkanivelterveyttä. Useat mittelit saavat luustotutkimuksissa lonkkanivelen osalta tuloksen C (asteikolla A-E), joka johtuu matalasta lonkkamaljasta. Kasvattajana olen linjannut, että C-lonkkaista narttua ei suljeta jalostuksesta, mikäli kuvaustuloksen syynä on matala lonkkamalja eikä esimerkiksi alkava nivelrikko. Twi'leg -kennelissä C-lonkkaiselle koiralle käytetään jalostuspartnerina ainoastaan A/B -lonkkaista kumppania. Koira ei ole pelkästään lonkkanivel -koira, vaan terveyteen kuuluu olennaisena osana hyvä suolistoterveys, hyvä iho-, suu-, silmä-, sydän- ja korvaterveys sekä ihanteellinen seurakoiran luonne. Olen kiinnostunut koirien käyttäytymisesta ja ruokinnasta. Näistä aiheista olen lukenut paljon ja osallistun mahdollisuuksien mukaan erilaisiin koulutuksiin ja kursseille. 

 

Haluan, että jalostuskoira on rohkea, toimintakykyinen, aktiivinen, iloinen ja ystävällinen- luotettava koirakumppani perheessä. Koiran pitää olla hermorakenteeltaan tasapainoinen ja soveltua lapsiperhe-elämään. Hyvä mitteli on koulutettava, se on ahne ruualle ja sitä voi motivoida joko lelulla tai makupaloilla eikä se ole rakenteeltaan liian raskas. Helpon arkielämän takaa se, että koira ei ole resurssiaggressiivinen ja se on pentuiän jälkeen luotettavasti sisäsiisti. Kennelin jalostusnartut steriloidaan jalostusuran päättyessä. Toimenpiteellä haluan taata nartuille stressittömät ja terveet eläkepäivät. Eläkkeelle siirtyneet nartut toimivat pentueiden hoitotäteinä, mikäli emät näin sallivat. Hoitotädit pääsevät tutustumaan pentuihin, kun ne ovat riittävän vanhoja, eikä emä enää stressaannu asiasta.

 

 

Hyvähermoinen mitteli on helppo kaveri pitää mukana reissuissa ja koira nauttiikin yhteisistä retkistä oman ihmisen kanssa. Mitteli kiintyy omaan perheeseensä voimakkaasti ja sopeutuu mm. kissan kaveriksi varsin mainiosti. 

Peräkammarin pojat esiin!

Pidän tärkeänä, että rodun elinvoima pysyy vahvana. Sen vuoksi pyrin etsimään jalostusuroksiksi hieman vanhempia koiria, jotka ovat korkeammassa iässä terveitä, aktiivisia ja kyvykkäitä jatkamaan sukua. Kokemattomalle nartulle valitsen aina uroksen, jolla on jo hieman jälkeläisnäyttöä ja hyvät tulokset terveystutkimuksista. Pennut saaneelle nartulle voidaan käyttää jalostuskumppanina urosta, jolla ei ole vielä yhtään pentuetta.

 

Olen kiinnostunut tutustumaan rodun "peräkammarinpoikiin", jotka eivät välttämättä ole olleet erityisesti esillä. Mikäli sinulla on kotonasi rekisteröity, terveystutkittu rodunomainen uros, joka oman arviosi mukaan voisi sopia jalostuskoiraksi, ota rohkeasti yhteyttä ja esittele koirasi. Teen jalostussuunnitelmia useamman vuoden päähän eteenpäin.

Create Your Own Website With Webador